írországi utazók

Utazási tippek, tanácsok, érdekességek Írországban élőknek és Írországba utazóknak. Autóbérlés Írországban

Autóbérlés Írországban



Top 10 látnivaló Írországban mini útikalauz Glendalough

:
:

 

 

Transzferfoglalás Dublin reptéren

 



SZÁLLÁSAJÁNLATOK Szállás Írországban

Innen jöttök Ti

Az Óriások útján Észak-Írországban

2009.04.30. 11:44 | Írországi Utazók | Szólj hozzá!

Címkék: írország kirándulás írországban írország blog giants causeway óriások útja észak írország nevezetességei észak írország látnivalók észak írország kirándulás bazaltorgonák bazaltorgona bazaltoszlopok

 

Az előző részben beszámoltam a Carrick-a-Rede kötél hídnál tett kirándulásunkról. Most folytatom, milyen volt a Giant’s Causeway-nél, azaz az Óriások útján.


View Larger Map

A parkolóban 6fontot/eurót kérnek el, de külön belépőt már nem kell fizetni.
 
Egy Visitor Centre-n keresztül vezet utunk, itt megnézhetünk egy kiállítást az Óriások útjának kialakulásáról.
Több túraútvonalon lehet bejárni a területet, lehet választani, 1, 3, 7 és 9 km-es útvonalat, de busszal is lemehetünk (1font/euró/fő). Mi a 3 km-es távot választottuk, és szerencsénkre fentről lefelé haladtunk. Mi a kis fennsíkon indultunk el, ahonnan gyönyörű volt a kilátás az egész Giant’s Causeway területére. Így könnyebb is volt a túra, volt aki fordítva indult el, és nagyon szenvedett, amikor elérkezett a több száz lépcsőfokhoz.

Giant's Causeway

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Óriások útja legendája szerint így alakult ki a Giant’s Causeway:
…egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, (mekkora lehet akkor az apa…?) Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta…
forrás:Wkipédia
A teljes Causeway partszakasz 40-50 ezer bazaltoszlopával több mint 10 km-en keresztül húzódik. Ezek a 4, 5, 7 és 8 szögletű oszlopok 55 milló évvel ezelőtt alakultak ki vulkáni tevékenység következtében.

Giant's Causeway

Az biztos, hogy felejthetetlen élmény az oszlopokon sétálni, és közben gyönyörködni az Atlanti-óceán hullámaiban. Jó tanács: a lányok/hölgyek ne magassarkú cipőben vágjanak neki a túrának (csak azért hívom fel erre a figyelmet, mert láttam ilyet).
A partszakasz érdekes látnivalói közé tartozott még az Óriás csizmája, ahol természetesen mindenki készít egy fotótJ, mi sem maradhattunk ki.
 
Érdekesség: Magyarországon a Badacsonyi-hegységben is láthatunk hasonló bazaltoszlopokat
 

Kb. 2-3 órát töltöttünk el a Causeway-nél, aztán indultunk tovább a Dunluce kastélyhoz. Tehát folyt. köv…

Giant's Causeway

A bejegyzés trackback címe:

https://reserva.blog.hu/api/trackback/id/tr581095309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása